V luxusnom obchodnom centre v Nairobi sa strieľalo, najmenej 22 obetí

21.09.2013 Celý región

Nairobi 21. septembra (TASR) - Streľba v obchodnom centre Westgate v kenskej metropole Nairobi si dnes vyžiadala najmenej 22 obetí na životoch. Úrady pripúšťajú, že počet obetí útočníkov, ktorí boli okrem samopalov vyzbrojení aj granátmi, ešte môže vzrásť.

Polícia obchodné centrum obkľúčila a po útočníkoch, ktorí sa skryli, pátra. Nad areálom hliadkovali policajné helikoptéry. Niekoľko hodín po vypuknutí útoku nákupné centrum obkľúčili aj vojaci armády.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale veliteľ polície v Nairobi Benson Kibue ho pripísal teroristom, aj keď nespresnil, ktorú z teroristických skupín má na mysli. Rovnaké podozrenie vyslovili aj ďalší vládni úradníci.

Útokmi sa Keni vyhrážala napríklad somálska povstalecká skupina aš-Šabáb, ktorá chce vládu v Nairobi potrestať za to, že vyslala svojich vojakov do Somálska, aby sa zapojili do operácie proti islamským povstalcom. Za potenciálny terč svojich útokov milície označili výškové budovy a relatívne ľahko dostupné ciele, ako sú nočné kluby a hotely, vyhľadávané v Keni západnými turistami.

Jeden zo svedkov útoku vypovedal, že útočníkov bolo najmenej päť. Útočníci najprv vyzvali, aby moslimovia objekt opustili, lebo ich terčom sú nemoslimovia. Elijah Kamau tiež povedal agentúre Associated Press, že útočníci sú vyzbrojení útočnými puškami AK-47.
 

Vyberte región